Inteligentní rodinný dům v Omicích u Brna

Po ukončení testovacího provozu své administrativní budovy v Jeseníku, realizované ve standardu nZEB a podrobně sledované po dobu dvou let týmem pracovníků UCEEB (Univerzitní centrum energeticky efektivních budov), zaměřila společnost FENIX Group svoji pozornost i na podobně vybavené rodinné domy.
Vizualizace RD
Větší pracovna
Menší pracovna
Ložnice
Galérie
Obývací pokoj
Půdorys
Půdorys

Jedním z prvních projektů je rodinný dům v Omicích u Brna, který bude sloužit nejen pro bydlení investora, ale i jako testovací objekt k ověření spolupráce střešních FVE s domovními bateriemi a distribuční "chytrou sítí".

Projekt Národního centra kompetence (Centra pokročilých materiálů a efektivních budov CAMEB) nese označení RESOPT (Optimalizované systémy obnovitelných zdrojů energií pro budovy s téměř nulovou spotřebou nZEB) a je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR (TAČR) v rámci programu Národního centra kompetence. Jeho nositelem je Univerzitní centrum energeticky efektivních budov.

Dvouletý projekt je realizován v úzké součinnosti ČVUT-UCEEB a firmou FENIX Group, TECO, S-Power, AERS a WAFE. Dům je v kategorii kvality obálky budovy A (u = 0,17) a bude vybavený FVE 9 kWp od společnosti S-power, bateriovým úložištěm 12 kWh firmy AERS, rekuperační vzduchotechnickou jednotkou WAFE a elektrickým sálavým vytápěním z produkce společnosti FENIX Group.

Nadřazenou řídící jednotku PLC dodá TECO Kolín, řídící algoritmus vytvoří UCEEB v rámci projektu. Řídící algoritmus nadřazené řídící jednotky bude ovládat veškeré technologie plně elektrifikovaného rodinného domu ve standardu nZEB, vybaveného střešní fotovoltaickou elektrárnou, bateriovým úložištěm, ventilací s rekuperací a elektrickým sálavým vytápěním. Inteligentní dům bude umět regulovat stínící techniku, osvětlení, vytápění, řízení zabezpečovacího systému, fotovoltaickou elektrárnu, audio či přístupové systémy.

Architektura a dispozice

Autorem architektonické studie je Ing. arch. Radek Hála, autorizovaný architekt ČKA, který se dlouhodobě věnuje výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů. Rodinný dům má obdélníkový půdorys 15,5 × 6 m, je řešen jako částečně podsklepený se dvěma nadzemními podlažími. Zastavěná plocha je 91,1 m², užitná plocha I. NP 67,8 m² + 17 m² zastřešené terasy, ve 2. NP je užitná plocha 68,6 m², celkem tedy 136,4 m². Dům je zastřešený sedlovou střechou se sklonem 22,9°.

Na jižní straně domu je přístavek obdélníkového půdorysu 6,5 × 9,3 m s kanceláří, dílnou, skladem a zastřešeným parkovacím stáním. Přístavek je zastřešený plochou střechou s extenzivní zelení a přechází v zastřešení terasy, přiléhající ze západní strany k obývacímu pokoji a ložnici v 1. NP domu. Součástí terasy bude bazén a pod její severní částí je plánována sauna, sklep a technické zázemí k bazénu. Na východě k domu přiléhá zasklená pergola s venkovní vířivkou. Vstup do domu je z jihu přes zádveří, ze kterého je přístupný obývací pokoj a WC. Z obývacího pokoje se vstupuje do kuchyně v jihozápadním rohu domu a do ložnice s koupelnou na severní straně. Jsou zde i schody vedoucí na galerii ve druhém nadzemním podlaží, která spojuje pokoje/pracovny na jižní a severní straně a WC se sprchou. Obytný prostor je otevřený přes obě patra s velkým oknem na západ.

Plně elektrifikovaný dům je maximálně ohleduplný k přírodě

Dům má přípojku na vodu a elektřinu, odpadní voda bude odváděna do jímky a v budoucnu případně čištěna v kořenové čističce a vsakována na pozemek. Dešťová voda bude shromažďována v akumulační nádrži pod terasou a využita na pozemku stavebníka pro zálivku zahrady. Vytápění bude zajištěno elektrickým nízkoteplotním sálavým vytápěním z nabídky FENIX Group, doplněným o akumulační krbová kamna v obývacím pokoji. Ohřev teplé vody bude zajišťovat elektrický bojler. Na východní i západní části střechy bude umístěna fotovoltaická elektrárna, bateriové úložiště od společnosti AERS bude v přístavku. Podobně jako u administrativní budovy společnosti FENIX Trading bude i u tohoto domu průběžně sledována spotřeba elektrické energie, výkon fotovoltaické elektrárny, provoz bateriového úložiště, spotřeba energie na vytápění či kvalita vnitřního ovzduší (senzory budou snímat teplotu, vlhkost vzduchu, ale i např. obsah CO2).

Elektrické vytápění FENIX

Dům navazuje na dlouhodobý trend firmy FENIX – nabízet spotřebitelům a uživatelům elektrických topných systémů v praxi dlouhodobě ověřená a prověřená řešení. Díky tomuto přístupu mohla společnost vykazovat trvale rostoucí tržby i v dobách, které elektrickému vytápění nepřály a kdy se k zájemcům dostávaly z akademické sféry nebo části médií převážně zkreslené či zavádějící informace. Dnes je elektrické vytápění díky svým výhodám standardem u energeticky úsporných domů, přechod na komplexní systémy s fotovoltaickou elektrárnou a bateriovým úložištěm však vyžaduje dokonale prověřit fungování a součinnost těchto sofistikovaných systémů. Zkušenosti z dvouletého provozu administrativní budovy FENIX Trading ukazují, že je to správná cesta, která přináší výhody nejen investorům, ale i provozovatelům energetické soustavy a celému státu.

Zpracováno z podkladů Fenix
Foto: Fenix


TOPlist