Projekt CAMEB - první zkušenost s bateriovým úložištěm

V dalším příspěvku praktických poznatků z pilotní instalace v Omicích vás seznámíme s praktickými zkušenostmi s velkým bateriovým úložištěm.
Praktické poznatky z pilotní instalace v Omicích, první zkušenosti s velkým bateriovým úložištěm.
Pokrytí spotřeby domu z baterií.
Energie dokoupená z distribuční sítě.
Nová generace energetických stanic, nesoucí typové označení HES (Home Energy Storage).

Datum 9. září 2021 se pro nás stalo dalším významným milníkem – tento den se v pilotní aplikaci rodinného domu v Omicích instalovala a uvedla do provozu první energetická stanice II. generace, vyvinutá společností AERS s.r.o.

Nová generace energetických stanic, nesoucí typové označení HES (Home Energy Storage) vychází z osvědčené řady AES (Advanced Battery Storage). Je pochopitelně zachováno řešení All-in-one, klíčovou změnou je zejména použití automotivních Li-ion baterií, které mají větší energetickou hustotu a tedy i podstatně větší kapacitu. Díky tomu se kapacita úložiště zvýšila z původních 11 kWh na 41 kWh – tedy téměř čtyřnásobně(!) – a to při zachování původních rozměrů 60 x 60 x 193 cm. Energetická stanice HES, navzdory velké kapacitě, je tak co do velikosti plně srovnatelná s běžným domácím spotřebičem, jako je například lednice.

Nové řešení zahrnuje i další inovace. Je jím například významně nižší vnitřní spotřeba (prodlužuje chod stanice v ostrovním režimu), nebo rozšířené řízení (energetický managment) nadřazeným systémem. Lze tak lépe a přesněji řídit nabíjení integrovaného úložiště, nebo zamezit například neplánovanému "přelévání" energie z jednoho úložiště do druhého – typicky mezi domovní stanicí a elektromobilem.

Vznik HES

Impuls pro vznik druhé generace energetického úložiště HES přišel z koncernu Škoda Auto a.s., který hledal využití pro vyřazené baterie z elektromobilů. Jde o vysoce kvalitní akumulátory, jejichž kapacita používáním v elektromobilech klesla o cca 20 %. Pro elektromobily, vyžadující špičkové výkony, jde o významný pokles, ale pro stacionární úložiště jde o baterie, které stále vysoce převyšují běžný standard. Použití "second-life" baterií v energetických stanicích HES tak nabízí další efektivní využití těchto "vyřazených" baterií. S ohledem na trend elektromobility lze předvídat, že dostupnost použitých baterií v budoucnu poroste a projekt HES je jednou z možností, jak tyto články dále využít.

První dojmy

Jak je zřetelně patrné v grafu zobrazeném ve fotogalerii výše, rozšířená kapacita bateriového úložiště umožňuje pokrýt daleko větší část spotřeby domu a tím snížit množství energie zakoupené z distribuce. Aktuálně jde samozřejmě jen o dílčí výsledky, ve spolupráci s týmem odborníků Univerzitního Centra Energeticky Efektivních Budov (UCEEB – ČVUT) je ale objekt samozřejmě dále detailně sledován. V blízké době tak budou k dispozici i dlouhodobé statistiky.


TOPlist