Projekt Fenix-CAMEB v Omicích u Brna

V projektu jsme se soustředili na tři základní oblasti: komfort vnitřního prostředí, efektivní technologie s úsporným provozem energetiky domu a příjemné ovládání.
Nový rodinný dům vyrostl za osm měsíců ve svahu v Omicích u Brna. Dům je projektován a vybaven tak, aby plnil a splnil požadavky a představy investora, který je zároveň i jeho uživatelem. Přitom je třeba, aby dům zároveň zastával i roli testovacího objektu projektu Národního centra kompetence CAMEB (TAČR), jehož nositelem je Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB). Řízení osvětlení a a nadřízenou koordinaci všech technologií zde zajišťuje řídicí systém Tecomat Foxtrot firmy Teco a.s.
Vysoké osvětlenosti v jídelně je dosaženo nepřímým osvětlením, které vytváří pocit oblohy. Zdroje světla jsou umístěny na otevřené galerii tak, aby nebyl možný pohled přímo do svítidel. Rovnoměrné světlo odražené z bílého stropu je příjemné pro celodenní pobyt v místnosti a dobře prosvětluje i komunikační prostor pod galerií. I přes vysokou celkovou osvětlenost nehrozí riziko oslnění.
Při pobytu na lůžku v ložnici je častý směr pohledu přímo na strop. Proto je vhodné nepřímé osvětlení, kdy jsou světelné zdroje skryté přímému pohledu. Osvětlení stropu umožní dosáhnout vysoké rovnoměrnosti, ráno podporuje přirozené probuzení, aniž by oslňovalo.
Pro večer je ložnice vybavena lokálními svítidly s přímou a nepřímou složkou. Osvětlenost v prostoru je významně nižší, přesto dostatečná pro večerní provoz. Tlumeně je nasvětlena zeď za hlavou postele, přesto světlo  téměř nedopadá do prostoru hlavy a neruší ležící osoby. Polohovatelné zdroje lze směrovat např. na knížku apod.
Mobilní aplikace iCOOL4 pracuje nad systémem Foxtrot umístěným v rozvaděči a integruje v domě v Omicích všechna nainstalovaná zřízení do jednoho místa. Odtud je jejich provoz automatizován, koordinován, optimalizován a regulován. Zároveň si z aplikace uživatel sám nastaví své dlouhodobé priority pro jednotlivé místnosti a zařízení, volí režimy domu ovlivňující najednou všechny technologické součásti nebo zasáhne ručně s nejvyšší prioritou, jak uzná za vhodné v daném okamžiku.
Technická místnost. Vlevo rozváděč silnoproudu s řídicím systémem Foxtrot firmy Teco ve třech řadách dole. Vpravo ve skříni s označením AES bateriové úložiště s hybridním měničem firmy AERS.
Ložnice v denním světle. Okno rámuje výhled do krajiny a stává se dominantním obrazem místnosti, navíc každý den "aktualizovaným".
Večerní atmosféra v interiéru. Oheň v kamnech doplněný o teplé světlo osvětlující prostor nepřímo odspodu.
Slunce přes den dodává do tohoto domu nejen světlo, ale i energii na provoz, do baterií nebo i elektromobilu na cestování.

Podívat se na reálný provoz rodinného domu vybaveného nejnovějšími technologiemi, vše nejen objektivně měřit, ale i mít zpětnou vazbu spokojenosti a skutečných výsledných pocitů uživatele s cílem získat ověřenou základnu a věcné argumenty pro další podobné realizace je cílem projektu CAMEB (Centre for Advanced Materials and Efficient Buildings).

Základním konceptem energetiky je maximální využití vlastních zdrojů energie, tedy posílení soběstačnosti. Na střeše je instalována fotovoltaika (FVE od firmy S-Power) o výkonu 9,8 kWp. Její přebytky jsou ukládány do bateriového úložiště s kapacitou 10 kW·h (v budoucnu rozšířeno na 36 kW·h) s integrovaným hybridním měničem s výkonem 12 kW (firma AERS).

Odtud je energie rozdělována do zásobníku teplé vody, do běžné instalace – Zásuvek, osvětlení a domácích spotřebičů a do elektromobilu. Do energetického mixu je třeba započítat i provoz klimatizace, instalované pro letní měsíce, kdy právě přebytky z FVE časově dobře korespondují s potřebou chlazení interiéru. A do energetiky patří i vícezónové řízené větrání s rekuperací (od firmy Wafe), která do interiéru v létě vrací chlad a v zimě teplo. Také venkovní žaluzie, které jsou určeny k zastínění velkoplošných okenních ploch orientovaných na západ, zejména v létě výrazně ovlivňují nechtěné přehřívání interiéru. Zde řídicí systém už musí volit z více možností a kritérií, zda má přednost intenzita denního osvětlení, energetická bilance – tedy teplota v interiéru, nebo priorita nejvyšší: ochrana žaluzií před zničením silným větrem, a to vytažením do otevřené polohy. Do integrovaných technologií tu ještě započtěme řízené zavlažování, sběr dešťové vody, saunu, bazén a aktuální data z lokální meteostanice.

Celý článek v PDF: Projekt CAMEB v Omicích


TOPlist